Sağlık

Barış ve güvenliğin sağlanmasında sağduyu önemlidir! Seçimler önemlidir ama hayatın sonu değildir!

Uzmanlar, ‘seçmen psikolojisi’nin uzun süredir psikolojinin ilgisini çektiğini ve bireylerin siyasi tutumlarını şekillendiren psişik faktörlerin anlaşılmasına yardımcı olmayı amaçladığını söylüyor. Seçmen davranışlarının rasyonel ve manevi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serdar Nurmedov, ‘taraftar, taraftar ve fanatik psikolojisi’ kavramlarına dikkat çekiyor. Seçimlerin hayatın sonu olmadığını vurgulayan Nurmedov, “Seçimler önemlidir ve doğru kararlar almak için ciddi düşünmeyi gerektirir. Ancak sanılanın aksine seçim sonuçlarının hayatın diğer alanlarına etkisi de sınırlıdır. Unutulmamalıdır ki kararlarında basiretli davranan insanlar toplum tarafından daha saygın ve güvenilir bulunur. Basiretli kararların alınması ve uygulanması barış ve güvenliğin sağlanması için son derece önemlidir.”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serdar Nurmedov, seçmen psikolojisi ve seçmenlerin manevi yönelimlerine göre oy kullanma davranışları hakkında açıklamalarda bulundu.

Seçmen psikolojisi, kampanyalarını nasıl kolaylaştıracaklarına dair ipuçları sağlar

‘Seçmen psikolojisi’nin seçmen davranışlarını inceleyen bir psikoloji araştırma dalı olduğunu belirten Psikiyatrist Doç. Serdar Nurmedov, “Genel olarak tanımlamak gerekirse seçmen psikolojisi, bireylerin siyasi tercihlerinin ardındaki psikolojik nedenleri ve bu tercihlerin nasıl oluştuğunu araştırır.” terimleri kullandı.

Seçmen psikolojisinin uzun süredir psikoloji alanında yer aldığını ve bireylerin siyasi tutumlarını şekillendiren psikolojik faktörlerin anlaşılmasına yardımcı olmayı amaçladığını kaydeden Nurmedov, “Bu faktörler arasında kişilik özellikleri, ideolojik eğilimler, toplumsal baskı, kampanyalar yer alıyor. mesajlar, lider imajı ve olayların algılanması. Seçmen psikolojisi, seçim kampanyalarının nasıl organize edileceği konusunda çok önemli ipuçları veriyor. Ayrıca seçim sonuçlarını tahmin etmeye yardımcı olabilir.” sözlerini kullandı.

Seçmen davranışları ‘rasyonel değerlendirme’ ve ‘psikolojik faktörler’ başlığı altında inceleniyor

Seçmen davranışlarının kabaca iki başlık altında incelendiğini belirten Nurmedov, bu başlıkları ‘rasyonel değerlendirmeye dayalı’ ve ‘psikolojik faktörlere bağlı’ olarak açıkladı.

Nurmedov, seçmen tercihlerinin birden fazla rasyonel düşünce sürecinden kaynaklandığının varsayıldığını belirterek, “Akılcı değerlendirmeye dayalı seçimleri etkileyen faktörler arasında ekonomik durum, parti ideolojisi, adayın kişiliği, kampanya vaatleri ve medya yer alıyor. etkilemek.” söz konusu.

Psikolojik durum oy tercihlerinde rol oynuyor

Seçmen davranışının sadece rasyonel niyet sürecine bağlı olmadığını hatırlatan Nurmedov, “Seçmenlerin psikolojik durumları, değerleri, tutumları ve duyguları da oy tercihlerinde rol oynuyor. Bu psikolojik faktörler grup kimliği, duygusal tepkiler, ilk izlenimler, tutumlar ve kişisel deneyimler olarak sıralanabilir. Sonuç olarak seçmen davranışı rasyonel ve psikolojik faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır.” açıklama yaptı.

Taraftarlar kazanmak istedikleri için gergin veya endişeli olabilirler.

‘Taraftar, taraftar ve fanatiklerin psikolojisi’ kavramlarına değinen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serdar Nurmedov, ‘hayran psikolojisi’ kavramını şu şekilde açıkladı:

“Destek bazında sanatçı, spor kulübü, siyasi parti veya ideoloji taraftarı demektir. Bağlılık, taraf olduğu grubun başarısına katkıda bulunmak ve onları desteklemek için sergilediği tutumu ifade eder. Bir taraftarın psikolojisi, takımının başarısına karşı ağır duygusal tepkiler içerir. Taraftarlar, takımlarının kazanmasını istedikleri için gergin veya endişeli olabilirler ve kazandıklarında büyük bir şevk duyarlar. Örneğin kadrolarını kaybettiklerinde hayal kırıklığına uğrayabilirler ve hatta üzüntü, öfke gibi olumsuz duygular yaşayabilirler. Ancak savunuculukta genellikle yıkıcı bir aşırılık yoktur.”

Taraftarlar kendi içlerinde eleştirir, karşı çıkar ve sorgular.

Nurmedov, ‘taraftar’ kavramının ‘taraftar’ kavramıyla benzer bir anlama geldiğini ancak daha çok siyasi bağlamda kullanıldığını belirtti. Yani taraftar kavramı daha geniş bir kavramken, taraftar kavramı siyasi bağlamda kullanılan daha dar bir tanımdır. Arkadaşlık psikolojisi genellikle diğer insanların farklı bakış açılarına karşı kapalı bir tutum içerir. Bu durum bazen taraftarların yanıltıcı bilgilere inanmasına ve gerçekleri görmezden gelmesine neden olabiliyor. Ancak mesele körü körüne partizanlığa bağlanmak, liderlerini veya mensubiyetini hissettikleri grupları putlaştırmak, mutlak doğru olarak algılamak değildir. Yeri geldiğinde kendi içlerinde eleştirir, karşı çıkar ve sorgularlar.” biçiminde tanımlanır.

Fanatikler yıkıcı davranışlar sergileyebilir

Fanatik psikoloji tanımını açıklayan Nurmedov, ‘fanatik’ teriminin daha çok bir fikre, spor takımına, başkana veya herhangi bir bahse tutkuyla bağlı kişiler için kullanıldığını söyledi. Nurmedov, kişilerin fanatik oldukları kişiyi yüce bir varlık olarak tanımladıklarını belirterek, “Fanatik psikoloji genellikle kişinin belirli bir inanca ya da ideolojiye aşırı bağlılığından kaynaklanır ve bu bağlılık kişinin kimliği ya da kendine ait bir özellik olarak görülür. • Hayranı olduğu kişiyi ya da ideolojiyi eleştiremez. Başkaları tarafından eleştirildiğinde karşıt görüşleri asla kabul etmez ve körü körüne savunurlar. Kendilerini yetersiz hissettiklerinde aşırıya kaçabilirler. Yıkıcı davranışlar sergileyebilirler.” söz konusu.

Seçimler değerlidir ama hayatın sonu değildir

Seçimleri hayatın sonu olarak düşünmenin gerçek olmadığını vurgulayan Nurmedov, “Seçimler hayatımızın sadece bir parçası ve hayatımızın sonu değil. Seçimler önemlidir ve doğru kararları vermek için ciddi düşünmeyi gerektirir. Ancak sanılanın aksine seçim sonuçlarının hayatın diğer alanlarına etkisi de sınırlıdır. Kaybetmek, yeni fırsatlar yaratma yolunda bir adım olabilir ve hayatımızın diğer alanlarında başarıya ulaşmamıza yardımcı olabilir. Özetle seçimler önemlidir ama hayatın sonu değildir.” şeklinde belirtilmiştir.

Makul insanların daha saygın ve sağlam olduğu görülmüştür.

Sağduyunun önemine değinen Nurmedov, “Sağduyu, insanın olaylara mantıklı, gerçekçi ve dengeli yaklaşmasını sağlayan ve insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Sağduyulu insanlar, duygularına göre hareket etmek yerine, bilgi ve mantığa dayalı olarak doğru kararlar verme eğilimindedir.” söz konusu.

Özellikle seçim süreci gibi stresli veya zor durumlarda sağduyunun mantıklı ve sakin karar vermemizi sağlayacağına işaret eden Nurmedov, sözlerini şöyle tamamladı:

“Unutulmamalıdır ki kararlarında basiretli davranan insanlar toplum tarafından daha saygın ve güvenilir bulunur. Toplumda barış ve güvenliğin sağlanması için basiretli kararların alınması ve uygulanması son derece önemlidir. Dolayısıyla toplumsal hayatın sürdürülmesinde ve geliştirilmesinde sağduyu kavramı kritik bir rol oynamaktadır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

caycumahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu