Ekonomi

Yenilenebilir enerji stokları, faiz indirimi umutlarının artmasıyla toparlanıyor

Yatırımcılar sektörün görünümünü iyileştirebilecek faiz indirimlerini beklerken, düşük performans gösteren yenilenebilir enerji hisseleri yeniden yükselebilir. Önemli miktarda çıkışların yaşandığı bir yılın ardından saf enerji stokları, düşük değerlemeler nedeniyle daha cazip hale geliyor ve hisse senedi toplayıcılarını bu yatırımları potansiyel pazarlık olarak görmeye ikna ediyor.

Önde gelen bir yenilenebilir enerji özsermaye fonu olan iShares Global Temiz Enerji ETF’si geçtiğimiz yıl değerinde önemli bir düşüş yaşadı ve değerinin üçte birini kaybederken, küresel hisse senetleri %16 arttı.

Vestas Wind’in çeyreklik rekor gelirine katkı sağlaması beklenen ve sonuçları önümüzdeki hafta açıklanacak olan Aralık ayında ABD’den gelen değerli sözleşmeler de yatırımcıların duyarlılığını artırdı. Bu ödüller, geçen yıl gerçekleşen bir dizi proje iptalinin ardından olumlu bir işaret olarak görülüyor.

Diğer yatırımcılar da bölümün uzun vadeli büyüme potansiyeli ve faiz oranlarının düşeceği öngörüsü nedeniyle olumlu bir görüş paylaşıyor. Bu ayın başlarında konuşan Norveç’in 1,5 trilyon dolarlık devlet fonunun CEO’su, bazı yenilenebilir değerlemelerdeki canlanmanın şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

LSEG verilerine göre MSCI Küresel Alternatif Endeksi şu anda 12 yıllık ortalama değerlemeye kıyasla %21 indirimli işlem görüyor.

Ancak piyasada belirsizlikler devam ediyor. Donald Trump’ın kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini kazanması durumunda ABD’deki yenilenebilir enerji yatırımlarını tehlikeye atabilecek Enflasyon Düşürme Yasasını yürürlükten kaldırabileceği yönünde endişeler dile getiriliyor. Ancak yatırım şirketi Jefferies, böyle bir geri dönüşün olası olmadığını düşünüyor ve bazı Cumhuriyetçi destekçilerin IRA kredilerinin devam etmesini desteklediğini belirtiyor.

Almanya’da, güneş paneli üreticisi Meyer Burger, söz verilen hükümet finansmanının gecikmesi durumunda müsrif Alman fabrikasını kapatma olasılığıyla karşı karşıya.

Orsted ve Vestas, Siemens Energy ile birlikte, şubenin durumu hakkında daha fazla bilgi sağlayabilecek ilgi raporlarını Çarşamba günü açıklayacak. Lipper’ın bildirdiği gibi, Aralık ayında yenilenebilir sermaye fonlarının art arda sekizinci ay çıkış yaşadığı görüldü; dördüncü çeyrekte 2,5 milyar dolarlık rekor bir çıkış görüldü.

Zorluklara rağmen yatırımcılar, Guibout’un önerdiği gibi İtalya’nın Terna ve İspanya’nın Iberdrola’sı gibi ağ operatörleri gibi daha az değişken seçenekleri değerlendirebilirler. Düzenlenen bu işletmeler, piyasa dalgalanmalarına karşı saf yenilenebilir enerji şirketlerine göre daha az duyarlı olma eğilimindedir.

Çoğu yatırımcı, saf güç hisselerinin faiz oranlarına oldukça duyarlı olduğu ve bu durumun onları Federal Rezerv’in para politikası üzerine bahis oynamak için stratejik bir seçenek haline getirdiği konusunda hemfikir. Faiz oranlarının düşmesiyle sektör Aralık sonundan Ocak başına kadar bir yükseliş yaşadı, ancak merkez bankacılarının faiz indirimi beklentilerine karşı direnci bir miktar kar alımına yol açtı.

Bank of America tarafından yapılan bir anket, ABD’de faiz indirimi yaşanması durumunda öncelikli faydalanıcıların yenilenebilir enerji ve biyoteknoloji olacağını ortaya koyarken, araştırmaya 589 milyar dolarlık varlığı yöneten fon yöneticileri katıldı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu