Haber

Kahramanmaraş Depremzedelerinden Ekrem İmamoğlu’na: Burada İnsanlar Çaresizlikten Öldü; Lütfen Bunu Duyurun

KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU, SHAKE MERKEZ ÜSÜNDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU

KILIÇDAROĞLU: HALK UYUM MERKEZLERİ KURARAK ŞİKAYETLERİ ANINDA AFAD’A BİLDİRECEĞİZ

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, deprem felaketini yaşayan bölgede vatandaşlarla bir araya gelmeye devam etti. Dün Adana, İskenderun, Hatay, Samandağ ve Arsuz’a giden Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, Osmaniye’de başladıkları tiplerini Gaziantep’in Nurdağı ilçesi ile depremin merkez üssü Kahramanmaraş ve Pazarcık ilçelerine taşıdı.

Vatandaşlar şikayet ve taleplerini acılarını paylaşan Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na iletti. Kılıçdaroğlu, Pazarcık ilçesindeki enkazın başında yaptığı açıklamada, “Şikayetler her yerde aynı: ‘Yardım var. Makineler geldi. Onlar bekliyorlar. Yeterli personel yok. Çalışmıyorlar. Bu nedenle koordinasyon olmadığı yönünde bir şikayet var. Şimdi Halk Koordinasyon Merkezlerini kuracağız.

Bunlar Genel Merkeze bağlanacaktır. Şikayetler derhal AFAD ve ilgili birimlere iletilecektir.” İmamoğlu’nun Kahramanmaraş ziyareti sırasında yanına gelen bazı depremzedeler, “Burada insanlar çaresizlikten öldü Başkanım. Lütfen bu duyulsun. Ben sana İstanbul’da oy vermedim, bilsin dedim” dedi.

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, İBB Lideri İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Osmaniye’nin ardından Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde kurulan depremzede kampını ziyaret etti. Uyum Merkezi’ndeki yetkililerden bilgi alan heyet, Nurdağı ilçe merkezindeki enkaz kaldırma çalışmasına da tanık oldu. Bazı vatandaşlar ilgisizlikten ve arama kurtarma çalışmalarının yetersizliğinden şikayet etti. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Nurdağı’ndaki incelemelerin ardından depremin merkez üssüne yakın olan İslahiye ilçesine hareket etti. Bazı vatandaşlar İmamoğlu’na sarılarak acılarını paylaştı. Enkaz alanında yapılan incelemede bir vatandaş, Hatay’ın Hassa ilçesine herhangi bir yardım grubunun gelmediğini belirterek, “Birçok ev yıkıldı. Orada ekip yok. Sizden sesinizi duyurmanızı ve oraya bir ekip yönlendirmenizi istiyoruz.” Kılıçdaroğlu’ndan yardım istedi. Kılıçdaroğlu, vatandaşlara yanındaki büyükşehir belediye başkanlarının konuyla ilgileneceğini söyledi.

KAHRAMANMARAŞ’TA KABUS GÖSTERİLERİ

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberindeki heyetin İslahiye’den sonraki durağı, 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ana üssü olan ve büyük yıkımın yaşandığı Kahramanmaraş oldu. Heyet, deprem nedeniyle İslahiye ile Kahramanmaraş arasındaki ana yol üzerindeki bazı köprülerin çökmesi nedeniyle zaman zaman bozuk yolları kullanarak şehre ulaştı. Depremin acı ve ürkütücü izinin hissedildiği, şehrin en işlek ana arteri olan Trabzon Caddesi’nin neredeyse tamamının tamamen yıkıldığı görüldü. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş’ı vuran depremde yıkılan binalarda yürütülen arama kurtarma çalışmalarına tanık oldu. Kılıçdaroğlu, çalışmayla ilgili AFAD yetkililerinden bilgi alırken, bazı depremzedeler acı ve şikayetlerini İmamoğlu ile paylaştı.

VATANDAŞIN ‘KAHRAMANMARAŞ’ İSYANI: İMKANSIZ ACİL İHTİYAÇ VAR

İmamoğlu ve depremzedeler arasında şu diyaloglar yaşandı:

Vatandaş 1: Burada çok büyük vinçlere acil ihtiyacımız var. Mevcut ekipmanlarla ancak bu formda çalışabiliyoruz.

İmamoğlu: AFAD ile onu konuşmaya geldik. Hatay’dan geliyoruz. Eksik ne varsa ona yardımcı olmak için konuşacağız.

İkinci vatandaş: Yakınlarımızı kaybettik. Enkaza kimse müdahale etmiyor.

3. vatandaş: Maraş’ın acilen boşaltılması gerekiyor. Çok zor durumdayız. Diğer yerlerle koordineli bir şekilde tahliye etmemiz gerekiyor.

İmamoğlu: Önerilerinizi dinliyoruz.

VATANDAŞTAN İMAMOĞLU’YA: SESİMİZ OLUN

4.Vatandaş: Önderliğim sesimiz ol. Şehri yağmalıyorlar liderim. Şehirde asayiş yoktur.

5. Vatandaş: Düne kadar burada devlet diye bir şey yoktu. İnsan kendi imkanlarıyla uğraşıyor. Şu an cenazemizi almak istiyoruz ama cenazemizi de alamıyoruz. Bunun için kendi kaynaklarımız yeterli değil. Düne kadar burada hiçbir şey yoktu. Amcam ve teyzem şu anda enkaz altında. Kurtaramayız. Bu bizi daha da çok yapıyor.

6. vatandaş: Deprem oldu, saat 5’te yola çıktım. Akşam 8’de buraya ulaştım. Bugün 3. gün. Annem, babam, ablam içeride. Yardım grupları da yeni geldi.

İmamoğlu: Hatay’daydık. İBB olarak bize o yerin sorumluluğunu verdiler. Oradan buraya geldik, ‘Neyi tamamlayabiliriz?’ AFAD ile bunu konuşuyoruz.

“İSTANBUL’DA SANA OY VERMEDİM AMA…”

Yedinci depremzede: Burada insanlar çaresizlikten öldü liderim.

Sekizinci depremzede: Allah adına lütfen bunu duyurun. İstanbul’da size oy vermedim ama bilinsin.

İmamoğlu: Kıymetli değil. Nerede yaşıyorsun

Sekizinci depremzede: Ümraniye.

İmamoğlu: Umarım güzel haberler alırsınız.

BİRİNCİ DEPREMİN MERKEZİ ÜSÜ OLAN PAZARCIK’A GİDİYORLAR

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve büyükşehir liderlerinin Kahramanmaraş’taki bir diğer durağı ise 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssü olan Pazarcık ilçesi oldu. Pazarcık’ta, heyete CHP Meclis Küme Başkan Yardımcısı Engin Altay ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Ali Öztunç ve Muharrem Erkek de katıldı. İlçede devam eden arama kurtarma çalışmalarına tanık olan Kılıçdaroğlu, gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

“BÜTÜN BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ SEFERBER OLDU”

“Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin Büyükşehir Belediye başkanları ile buraya geldim. Sahayı da gördüler. İhtiyaçlar anında karşılanmaya çalışıldı. Aslında tüm çabalarını gösteriyorlar. Bir aksama olduğunu gördük. Büyük aksaklıklar var ve bu aksaklıkların düzeltilmesi gerekiyor. AFAD’a yardımcı olmak için ‘Halk Koordinasyon Merkezleri’ kurmaya karar verdik. Halihazırda Genel Merkez’de bir koordinasyon birimimiz var. Aldıkları tüm şikayetleri AFAD’a iletiyorlar. Ancak Hatay’da, Osmaniye’de, Maraş’ta gördüğüm, şimdi Adıyaman’a gideceğiz, muhtemelen orada da bir benzerini göreceğiz; aynı şikayet var: ‘Yardım var. Makineler geldi. Onlar bekliyorlar. Yeterli personel yok. Çalışmıyorlar. Bu nedenle koordinasyon olmadığı yönünde bir şikayet var. Şimdi Halk Koordinasyon Merkezlerini kuracağız. Bunlar Genel Merkeze bağlanacaktır. Şikayetler anında AFAD’a iletilecek ve ilgili birimlere iletilecektir. Aynı zamanda olağan yardımlarla ilgili önemli bir sorun var. Yardımların dağıtımında da önemli bir sorun var. Bu nedenle aslında Karargâhta Hacer Foggo başkanlığında bir birimimiz vardı. O birimi tekrar devreye sokacağız ve onlardan depremle ilgili çalışmalarını da isteyeceğiz. Bu sayede tek formda var olan sorunları her adımda bir an önce çözmek ve ortadan kaldırmak istiyoruz. Kimsenin unutmaması gereken bir şey var: Türkiye zengin ve güçlü bir ülke. Ve en küçüğünden en büyüğüne belediye liderlerimiz artık tamamen seferber oldu. Büyükşehir Belediye Başkanlarımla geldim. Gruplarının nasıl çalıştığını gördüm. Nasıl müdahale ettiklerini gördüm. İnsanları nasıl kurtardıklarını gördüm. Bu bağlamda elimizden geleni yapacağız. Halkın bundan emin olmasını istiyorum.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu