Haber

İran’da başörtüsü zorunluluğunu denetleyen ‘ahlak polisi’ birimi lağvedildi

İran İyiliği Emretme ve Kötülüğü Önleme Merkezi Sözcüsü Ali Hanmuhammedi, kolluk kuvvetleri içinde “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad Devriyelerinin görevinin sona erdiğini duyurdu.

İran’ın devrimci lideri Ayetullah Humeyni’nin ailesine ait “Kameran” internet sitesine özel röportaj veren Hanmuhammedi, İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri’nin ahlak polisi hakkındaki açıklamalarına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Başörtüsüyle ilgili yeni planlamalar yapıldığını belirten Hanmuhammedi, “Ülkede başörtüsü tartışması bir kamuoyu talebi ve şu anda bu konuda kararlar alınıyor. Ahlaki ve Sosyal Güvenlik Devriyelerinin görevi Kanun gereği yerine getiriliyor. İnfaz, savcılık ve yargının talimatıyla sona erdi.” söz konusu.

İranlı yetkili, başörtüsü uygulamasının “teknolojiden yararlanarak daha modern yöntemlerle devam edebileceğini” ve bu konudaki kararın farklı merciler tarafından alınacağını sözlerine ekledi.

İran’da başörtüsü zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesi talepleri yeniden gündemde

İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Emini’nin polis nezaretinde yaşamını yitirmesinin ardından başlayan protestolar, yasaklanan başörtüsü zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesi taleplerini gündeme getirdi. 1979’dan beri ülkemizde uygulanmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Merkezi Lideri Ahmed Salihi, 30 Kasım’da resmi haber ajansı IRNA’da yaptığı açıklamada, “Toplumda yetkililere iletilen başörtüsü özgürlüğü talepleri var” dedi. Sözlerini kullandı.

İran Başsavcısı Mohammad Cafer Montazeri, 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Devrim Yüksek Konseyi’nin “başörtüsü” konusunda çalıştığını ve sonucun yakında açıklanacağını söyledi.

Dün İrşad Devriyelerine ara verilip verilmediğine ilişkin bir soru üzerine Muntazeri, “Ahlak polisinin Yargı ile bir ilgisi yok. Geçmişte nerede kurulduysa ahlak polisi kapatıldı.” dedi.

Söz konusu açıklama medyada ‘ahlak polisi’ uygulamasının kaldırıldığı yönünde yorumlara yol açtı. İran devlet televizyonu ise Başsavcı’nın açıklamasının “tahrif edildiğini” ve uygulamanın sona erdiği haberlerinin doğru olmadığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu