Yaşam

Dahi Tesla Kadar Değersiz Değil: Charles P. Steinmetz

Nikola Tesla’yı alternatif akımın mucidi olarak görüyor ve biliyoruz. Muhtemelen Tesla bugün hayatta olsaydı, Elektrik faturasını ödediğimizi görünce Gülmekten karnı ağrıyacaktı. Vizyonu ve başarısı, onun gibi birçok kişiye ilham verdi. Bugün hayatımızda Tesla’nın aklından geçenlere bakarsak, bunda başkalarının da payı vardı.

9 Nisan 1865’te artık Polonya’ya ait olan bir bölgede dünyaya gelen bir bebek insanlık tarihinde taraf tutacaktır. Alman bir ailenin oğlu olan Steinmetz, Almanya’da çok başarılı bir ilk ve lise eğitiminin ardından Wrocław Üniversitesi’ne girdi. Cüce ve kambur olarak doğmuştu ama fiziksel engelleri umursamıyordu. Matematik ve fizik alanlarında yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmeye başladı.

Okulda bir gazetenin yazı işleri müdürü olarak çalışan Steinmetz, siyasi nedenlerle Alman polisi tarafından takip edilmeye başlandı. Doktorasını yapmak üzereyken polise yakalanacağını anlayan Steinmetz; Önce İsviçre’ye sonra ABD’ye gitti.

Steinmetz’in Amerika Birleşik Devletleri’ne göçü, hayatındaki en değerli dönüm noktasıydı:

1889 yılında ilk işi olarak ABD’ye giden Steinmetz. adını değiştirdi. Kulağa daha Amerikalı geldiği için Charles ismini seçen Steinmetz, ünlü Odyssey Destanı’nın kambur karakteri Proteus’un ismini almış ve adını Charles Proteus Steinmetz yapmıştır. O artık tam bir Amerikalıydı.

Steinmetz’in çalışması gerekiyordu. İsviçre’de vakit kaybetmedi ve elektrik mühendisliği dersleri aldı. Elektrik alanında çalışmaktan keyif aldığını keşfetti.Steinmetz ABD’deki elektrik şirketlerini araştırdı ve Rudolph Eickeyerfirmasında çalışmaya başladı.

Kendisiyle dil konuşan Eickemeyer ile iyi ilişkileri olan ve şirketteki işini genişleten Steinmetz, o dönemde elektrik mühendisliğinde çığır açan 3 çalışmanın ilkini gerçekleştirdi: “Manyetik Histerisiz”.

Bu buluş, modern elektrikli makinelerin doğuşuna büyük katkı yaptı. Demir gibi manyetik özelliklere sahip malzemelerdeki “histerezis” olgusunu matematiksel olarak açıklamak. iki makale yayınladı.Bu makaleler aynı zamanda günümüz elektrikli makinelerinin geliştirilmesinin de yolunu açmıştır.

Histerezis olayının neden olduğu kayıplar, makinelerin verimini büyük ölçüde azaltmıştır. Bu da motor gibi makinelerin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engeldi. Steinmetz’in kayıpları matematiksel açıklama,Kayıpları azaltacak tasarımların da önünü açtı.

Steinmetz şu dünyaca ünlü makaleleri yayınladığında yıl 1892’ydi:

Elektrik endüstrisindeki herkes Steinmetz’den ve Eickemeyer’in çalıştığı şirketinden bahsediyordu. Konuşmalar ünlü elektrik şirketi General Electric yetkilileri tarafından da dinlendi. Hızlı davranan General Electric, yazılardan bir yıl sonra Eickeyer’in şirketini tamamen satın aldı. Steinmetz’in hayatındaki dönüm noktalarından biri General Electric için çalışmaya başlamasıydı.

Tesla’nın icatlarını duymamızı sağlayan dahi:

General Electric’teki çalışmalarıyla tüm dünyada adından söz ettiren Steinmetz, aynı yıl elektrik mühendisliği alanında ikinci büyük eserini sundu. Tesla’nın alternatif akımıYıllardır kullanılıyordu ama matematiksel analizi çok zordu.

O yılki Uluslararası Elektrik Kongresi’nde alternatif akım devreleri üzerine Steinmetz. karmaşık sayıların kullanılmasını önerdi.Karmaşık sayıların analiz ve tasarımı nasıl kolaylaştırdığını ayrıntılı olarak açıklayan dahi mühendis, günümüzün birçok elektrikli makinesinin temellerini attı.

Steinmetz fikri, analizi ve tasarımı oldukça kolaylaştırmış olsa da maalesef o dönemde kimse tarafından anlaşılmamıştı. Bu durumu gözlemleyen ve mühendislikte matematiğin değerini anlayan Steinmetz, elektrik mühendisliği ve matematik üzerine birçok kitap yazdı. Steinmetz’in yazdığı kitaplar yıllarca üniversitelerde ders kitabı olarak kullanıldı ve dünya bu dahi adam sayesinde modern mühendisliğe kavuştu.

General Electric’te çalışmaya devam eden Steinmetz, elektrik mühendisliğine üçüncü ve son büyük katkısını yıllar sonra yaptığı deneylerde yaptı. ” geçici durum Steinmetz adlı teoriyi geliştirerek, özellikle elektrik üretimi alanında büyük bir değişimi ateşledi. Daha sonra bu çalışmaları kullanarak o dönemde kimsenin üretemediği çok özel jeneratörler üretti.

Tarihin ve Ford’un en anlamlı elektrik faturası:

Verimli bir iş hayatının ardından, Steinmetz kendini üniversitede öğretmenliğe adadı ve bir süre Amerikan Elektrik Mühendisleri Birliği’nin başkanlığını üstlendi. Bazı kaynaklara göre, Steinmetz emekli olduktan sonra fordOrtada farklı bir anısı var:

Emekli olduktan sonra Ford’daki değerli makinelerden biri bozulur. Şirket yetkilileri hemen Steinmetz’i arar. Çünkü o makineyi eski haline getirebilecek tek isim Steinmetz. Steinmetz fabrikaya gelir ve makinenin karatahta şemasını incelemeye başlar. Bir parça tebeşir alır, tahtaya bir çarpı işareti koyar ve “Sorun burada” der.

Kafaları karışan şirket çalışanları sorunu çözer ancak birkaç gün sonra şirketten gelen bir fatura kafalarını daha da karıştırır. Faturada sadece Steinmetz’in adı ve 10.000 dolar yazıyor. Şirket yetkilileri Steinmetz’den hızlı bir şekilde ayrıntılı bir fatura talep ediyor. Steinmetz bunları bozmaz ve ayrıntılı faturayı hazırlar. Faturada diğer iki masraf yazılır:

“Tebeşir: 1 Dolar, Nereye Koyacağını Bilmek: 9.999 Dolar”

Bilim tarihinin en efsane fotoğraflarından biri: Einstein, Tesla ve Steinmetz

1921’de Marconi RCA Radyo İstasyonunda çekilen bu tarihi fotoğraf, Bilim dünyasının nadide isimlerini tek bir çerçevede bir araya getirdiği için paha biçilmez bir bedel taşımaktadır. Bu fotoğrafla ilgili bazı kaynaklarda Einstein ile Steinmetz’in ortasındaki kişinin AT&T mühendisi John Renshaw Carson olabileceği bilgisini de ekleyelim.

neredeyse tüm hayatı durmadan çalışmak Steinmetz 13 kitap ve 60 makale yazmıştır. Her tarafta bir efsane haline gelen Steinmetz’in özel hayatı maalesef üzücü bir hikaye içeriyor. Çocukları çok sevmesine rağmen evlenmeyen Steinmetz, ailesinden gelen cücelik ve kamburluk çocuklarına geçmesin diye yardımcısının onu bırakıp evlenmek istemesi üzerine evini onlara açmış ve onlardan evlenmelerini istemiştir. onlarla yaşa Steinmetz’i gücendirmeyen yardımcısı, evlendikten sonra eşiyle birlikte yaşamaya başladı. Asistanından 3 çocuğu olan Steinmetz, bu sayede çocukların sevgisini de tatmış oldu.

1923’teki ölümüne kadar birçok başarıya imza attı. “Elektrik Sihirbazı”Takma adını alan dahi mühendis Steinmetz’i saygıyla anıyoruz.

haber-devrek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu