Ekonomi

Euro bölgesi ÜFE 9 ayın en düşük seviyesinde

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro bölgesi için Ekim ayı ÜFE verilerini yayınladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları enflasyonu, enerji maliyetleriyle birlikte Ekim ayında dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Buna göre, AB’de Ekim ayında ÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalırken, bir önceki yıla göre yüzde 31,2 arttı.

Euro Bölgesi’nde ise ÜFE aylık bazda yüzde 2,9 azalırken, yıllık bazda yüzde 30,8 arttı. Artış oranı halen yüzde 30’un üzerinde olsa da bu seviye eylül ayına göre yüzde 10’un üzerinde bir düşüşe işaret ediyor ve bu durumun önümüzdeki dönemde tüketiciler üzerindeki baskıların hafiflediğine işaret edebileceği değerlendiriliyor.

Piyasa beklentisi ÜFE’nin yıllık yüzde 32,1 artması yönündeydi. Söz konusu dönemde Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları yıllık bazda enerji sektöründe yüzde 65,8, ara malında ise yüzde 17,4 arttı.

Ekim ayında AB ülkeleri arasında ÜFE’de en fazla artış yüzde 68 ile Macaristan, yüzde 59,3 ile Slovakya ve yüzde 57,9 ile Letonya’da gerçekleşti. Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinde yıllık ÜFE Almanya’da yüzde 35,5, İtalya’da yüzde 33,7, İspanya’da yüzde 26,2 ve Fransa’da yüzde 24,7 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu