Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk 6 ayında 2 milyar 378 milyon dolarlık rekor ihracat gerçekleştirdik. 2023 hedefimiz 6 milyar dolar. İnşallah yıl sonu ihracat hedefimize ulaşır, hatta bu rakamın üzerine çıkarız.” söz konusu.

İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen IDEF’23 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın açılışında Erdoğan, görüntülü mesajla katılımcılara seslendi.

IDEF’23’ün 16’ncının hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen fuarda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşları tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuara katılmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden İstanbul’a gelen devlet ve hükümet yetkilileri, bakanlar ve askeri personele “hoş geldiniz” dedi.

1993 yılından bu yana düzenlenen IDEF’in kendini kanıtlamış bir kuruluş olarak savunma sanayinde dünya çapında bir marka haline geldiğine işaret eden Erdoğan, “Milyonlarca dolarlık anlaşmaların imzalandığı, yeni ortaklıkların kurulduğu ve savunma sanayi ürünlerinin sergilendiği fuarımızın bu yıl başarı grafiğini daha da yukarılara taşıyacağına inanıyorum.” dedi.

Türkiye olarak karşı karşıya kaldıkları birçok soruna, açık ve gizli ambargolara rağmen savunma sanayisinin gelişmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, “Allah’a çok şükür yıllardır kararlılıkla yürüttüğümüz milli teknoloji hamlemizin meyvelerini farklı alanlarda almaya başladık.” terimini kullandı.

Türk savunma sanayi şubesinin son yıllarda tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği bir başarı hikayesi yazdığına işaret eden Erdoğan, şubenin zırhlı araçları, topları, roketleri, hava savunma sistemleri ve çatışma bölgelerinde test ettiği her türlü silah ve radar sistemleriyle olgunluğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Türkiye’nin kara, hava ve deniz taşıtlarında ihtiyacının tamamına yakınını yerli ve milli imkanlarla karşılayabileceğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsansız hava araçları ve silahlı insansız hava aracı teknolojisinde dünyanın önde gelen üç ülkesi arasındayız. Kendi savaş gemisini yapan 10 ülkeden biri olan Türkiye de bu alanda önemli bir ihracatçı konumunda. Dünyanın ilk ‘SİHA gemisi’ diyebileceğimiz TCG Anadolu’yu donanmamızın hizmetine verdik. Akıncı ile başlattığımız TİHA taarruzumuzu şimdi insansız savaş uçağımız Kızılelma ile çok farklı bir boyuta taşıyoruz.

KAAN adını verdiğimiz beşinci nesil milli savaş uçağımızı tanıttık. Üretim süreçlerini adım adım gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında savunma sanayinde iz bırakacak 850 farklı projeyi titizlikle hayata geçiriyoruz. Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolarlık ihracata ulaştık. Bu yılın ilk 6 ayında 2 milyar 378 milyon dolarlık rekor ihracat rakamına ulaştık. 2023 hedefimiz 6 milyar dolar. Yıl sonunda ihracat hedefimize ulaşacağımıza, hatta bu rakamın üzerine çıkacağımıza inanıyorum.”

“Sadece eser satmanın peşinde değiliz”

Erdoğan, “Geçen hafta Körfez ülkelerine yaptığımız ziyarette savunma sanayii çalışmalarında tarihimizin en dengeli ihracat sözleşmelerine imza attık. IDEF 2023’te bu anlaşmalara yenilerinin ekleneceğine inanıyoruz.”

“Her zaman söylediğimiz gibi sadece eser satmanın peşinde değiliz, uzun soluklu ortaklıklar kurmayı ve ortak projeler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Savunma sanayii alanındaki bilgi, birikim ve tecrübemizi dostlarımızın istifadesine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu niyetle, fuarda kara, deniz, havacılık ve uzay, lojistik üs ve güvenlik alanlarında geliştirdiği son çalışmalarını sergileyecek olan her bir firmamıza başarılar diliyorum. Tüm misafirlerimize başarılar diliyorum, tüm misafirlerimize uluslararası savunma sanayii fuarımıza verimli katılımlar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu