Ekonomi

Deprem bölgesinin yeniden inşası için yine TMB’den bir temel

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), deprem bölgesinin yeniden yapılanmasında güçlendirme kararı aldı.

2023 yılında yapılacak inşaat yatırım bedelinin yaklaşık 450-500 milyar TL olacağı öngörüsü ile müteahhitlerin yapacakları imar faaliyetlerine katkısının 4,5-5 milyar TL’yi bulması hedefleniyor. TMB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen ve merkezi Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri, vatandaşlarımızı enkaz altından çıkarıp yeniden buluşmak amacıyla tüm makinalarını bölgeye seferber etti. depremden etkilenen illerdeki acil insani ihtiyaçları. yaptılar.

Afet anında vatandaşlarımızın barınma ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması için bölgedeki şantiye tesislerini de hizmete açan firmalarımız, konteyner ve çadırkentlerin kurulması yönünde çalışmalara başlamış ve çok sayıda erzak temin etme yoluna gitmiştir. ve ihtiyaçlar.

Yüreklerimizi dağlayan can kaybı ve yaralanmaların yanı sıra Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Kilis, Malatya ve depremlerde çok sayıda vatandaşımız evsiz kaldı. Elazığ.

Söz konusu arama kurtarma ve acil insani yardım çalışmaları devam ederken, bölgeye destek anlamında ikinci adıma gelindi.

Devletimiz ilk etapta evleri yıkılan veya kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımız için kesintili ve kalıcı konut üretim projeleri de dahil olmak üzere önümüzdeki kısa dönemde bölgenin imarını birinci öncelik olarak belirlemiştir.

Ülkemizin en değerli projelerine imza atmış müteahhitlik firmalarının ön plana çıktığı Türkiye Müteahhitler Birliği ailesi olarak, yeniden başlayacak olan imar atağına, konut ihtiyacının karşılanması amacıyla katkı sağlama kararı aldık. bir milyonu aşkın vatandaşımız bir an önce evsiz kaldı. Kararımızı paylaşma fırsatı bulduğumuz Birliğimize üye olmayan kamu müteahhitleri de teklifimize katılacaklarını bildirdiler.

Aldığımız karar çerçevesinde, sektörümüzde artan girdi maliyetlerine ve küresel konjonktürdeki aksiliklerin yol açtığı çok ağır şartlara rağmen üstlendiğimiz kamu projelerine ilişkin 2022 yılından itibaren alacaklarımızın %1’i ve tahakkuk ettirilecek hak edişlerimiz Halen üretimi devam eden veya bu yıl içerisinde imzalanacak projelerle ilgili olarak 2023 yılında bölgede yeniden inşası için hibe edilecektir.

KGM, DHMİ, TCDD, DSİ, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Enerji ve Maddi Kaynaklar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut gibi kamu kurumları, il özel idareleri ve belediyelerden vekaletname alarak, Sözleşmeli çalışma arkadaşlarımızdan onay alınması halinde, söz konusu firma adına yapılacak her hakedişin %1’inin AFAD hesabına bağış olarak aktarılmasını tavsiye ederiz.

Bu sayede 2023 yılında yapılacak inşaat yatırım tutarının yaklaşık 450-500 milyar TL olacağı öngörüsü ile çalışma arkadaşlarımızın yeniden yapılanma faaliyetlerine katkısının 4,5-5 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz.

Kamu idareleri ile devam eden sözleşmesi olmayan üyelerimizin bu seviyelere paralel olarak yapacakları bağışlar ile toplanacak yardım miktarı daha yüksek fiyatlara ulaşacaktır.

Bu teklifimizin toplumumuzda yaygın kabul gören “yardımların gizliliği” ilkesine de uygun olacağını düşünüyoruz.

Bugün birlik olma, yaralarımızı sarma günü…”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu