Haber

Adalet Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Talip Bakır, YSK’nın yeni üyesi oldu

Yargıtay kontenjanından seçilen Önder Muharrem Akkaya, Cengiz Topaktaş ve Kürşat Hamurcu ile Danıştay kontenjanından seçilen Erhan Çiftçi ve Yunus Aykın’ın görev süreleri dolmaya başlıyor. son. Bu kapsamda Yargıtay ve Danıştay’da 5 yeni üyenin belirlenmesi için seçimler yapıldı. Danıştay’da seçimler ilk gün tamamlanırken, Danıştay kontenjanından Ali Çopur ve İsmail Kalender YSK’ya seçildi.

BAKIR YSK ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ

Yargıtay’da ilk etapta 16 üye adaylığını açıklarken, 11’inci Tip’e gelirken 6 aday yarışa devam ediyordu. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi üyesi Feyzi Eroğlu birinci, Yargıtay 10. Ceza Dairesi üyesi Talip Bakır ise ikinci üye seçildi.

YENİ ÜYELER SATILDIKTAN SONRA LİDER SEÇİLECEK

Yeni üyeler seçildikten sonra görev süresi biten üyelerin yerine yemin edeceklerdir. Yemin töreninin ardından 24 Ocak’ta yeni seçilen 5 üye Ahmet Yener, Mahmut Akgün, Ekrem Özübek, Orhan Usta, Ali Ürker ve Battal arasında YSK Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı için 24 Ocak’ta seçim yapılacak. Halen görevde olan Öğüt. Yapılacak oylamanın ardından en çok oy alan üye YSK Lideri olacak ve seçimi yeni lider yönetecek. Yargıtay ve Danıştay kontenjanından yeni seçilen üyeler de cumhurbaşkanı adayı olabilir. Toplam 11 üyesi bulunan YSK, 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşmaktadır. Bu üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i ise Danıştay Genel Kurulları tarafından kendi üyeleri arasından 6 yıl için seçilir. YSK, yedek ve asil ayrımı yapmaksızın 11 kişilik bir heyet ile çalışıyor. Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri de katılarak YSK’nın tüm toplantı ve tartışmalarını izleyebilirler.

TALIP BAKIR KİMDİR?

YSK’nın yeni üyesi Talip Bakır, 30 Mart 1973’te Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğdu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Bakır, lise eğitimini Sorgun’da, askerlik hizmetini ise Ankara/Mamak’ta tamamladı.

Kariyerine Yozgat’ta hakim/savcı adayı olarak başlayan Bakır; Sırasıyla Çanakkale/Ayvacık, Sivas/Gemerek ve Samsun/Bafra Cumhuriyet Savcılıklarında görev yaptıktan sonra 2007 yılında Adalet Bakanlığı Adlı Sicil ve İstatistik Ganal Müdürlüğü’ne soruşturma hakimi olarak atandı. Daha sonra soruşturma hakimi olarak görev yaptı. Kanunlar Genel Müdürlüğü daire başkanı ve genel müdür yardımcılığı ile Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

16 Temmuz 2018 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçilen Bakır, halen Yargıtay Onuncu Ceza Dairesi Üyesi olarak görevine devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Bakır, “Selçuk Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı”nda “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Bireysel Başvuru” konulu tezsiz proje ile yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve ABD’de Adalet Bakanlığı yabancı dil projesinin bir parçasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu