Ekonomi

İstanbul Havalimanı’nda yeni sistem! Bakan Uraloğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Uraloğlu, Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı’nın (Eurocontrol) Avrupa Havacılık Raporu’na göre bu havalimanının 29 Ocak-4 Şubat döneminde günde ortalama 1309 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olduğunu belirtti:

“İstanbul Havalimanı gözbebeğimiz. Konumunu ve haklarını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. İstanbul Havalimanı’nda mevcut kaynakların en etkin şekilde kullanılması amacıyla ‘Eşzamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları’ uygulamasına yönelik çalışmalar sürüyor Projenin hayata geçmesiyle birlikte İstanbul Havalimanı’na üç uçağın bağımsız olarak aynı anda kalkış ve iniş yapma imkanı verilecek. Önümüzdeki ay bu konuyla ilgili eğitimlere başlayacağız. Denemelere başlayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl içinde bu sistem Avrupa’da değil, sadece ABD’de mevcut. Türkiye’de açtığımızda Avrupa’da ilk olacak.

Uraloğlu, bu uygulamanın kullanılmasıyla İstanbul Havalimanı’nda hava trafik akışının güvenli ve hızlı bir şekilde sağlanacağını söyledi.

Uygulamanın emniyet analiz çalışmasının Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Eurocontrol Ajansı ile birlikte başlatıldığını belirten Uraloğlu, “Fransa’daki Eurocontrol ünitesinde yürütülen çalışmaların bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye, Dünyada uygulamanın yapıldığı sayılı ülkelerden biri olacağız.” değerlendirmesini yaptı.

Uraloğlu, uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte bağımsız üçlü (kalkış ve iniş) paralel pistlerin aynı anda kullanılmasının mümkün olacağını belirtti.

“(İstanbul) Havalimanı’nda çeşitliliği artırmak istiyoruz”

İstanbul Havalimanı’nın kullanımı ve gelen talepler hakkında bilgi veren Uraloğlu, şunları söyledi:

“Şu anda İstanbul Havalimanı’nda Türk Hava Yolları’nın (THY) yüzde 80’e yakın nüfuzu var. Havalimanındaki çeşitliliği artırmak istiyoruz. Yabancı havayolu şirketlerinden talep var. Diğer havayollarını da çekmek istiyoruz. THY’nin ulaştığı konuma ulaşmak istiyoruz.” Artık süreci zarara yol açmayacak şekilde yönetmek istiyoruz. THY ciddi bir markadır.”

karabaglarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu