Teknoloji

İnsanların köpeklere alerjisi olabiliyorsa; Köpeklerin de insanlara alerjisi olabilir mi?

Bazı insanların köpeklere, özellikle de kürklerine alerjisi olabileceği bilinen bir gerçektir. Ancak buna tersten bakalım; Köpeklerin de insanlara alerjisi olabilir mi? Cevap şudur: İnsanların köpeklere (daha doğrusu tüylerine) alerjisi olabileceği gibi, Köpekler de insanlara alerjik olabilir.

American Kennel Club’ın (AKC) belirttiği gibi, insanlar gibi köpekler de belirli yiyeceklere, cilt tahriş edici maddelere ve ilaçlara ve ayrıca polen, toz akarları, küf ve hayvan kepeği gibi çevresel alerjenlere karşı alerjik olabilir. Asıl sürpriz, bu listenin insan kepeği içermesidir.

Hayatınız boyunca bir köpeğe sahip olmuş olsanız bile, insanlara alerji olma olasılığını ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Ve dermatolojide uzmanlaşmış bir AKC veterineri. Doktor Valerie Fadok bunun için iyi nedenleri olduğunu söylüyor. Her şeyden önce, veterinerlik uygulamalarında köpeklerin insan kepeği alerjileri için test edilmesi ancak son yıllarda uygulanmaktadır. İkinci sebep kısmen pire ile ilgilidir..

Fadok, 1990’ların başlarından önce, etkili, çağdaş, önleyici pire kontrol tedavileri yaygın olarak kullanılabilir hale geldiğinde, köpeklerin insanlarla yatakta uyumasının çok daha az yaygın olduğunu belirtiyor. Fadok, artık pire barınaklarının yaygınlaştığına göre, köpeklerin insanlarıyla (özellikle yatakta) daha uzun süre kalmaya başladığını ve bunun insan saçı alerjilerini her zamankinden daha belirgin hale getirdiğini söylüyor Fadok.

Köpeklerin çevresel alerji semptomları, herhangi bir rastgele alerjen için büyük ölçüde bire birdir. Bu nedenle, köpeğiniz aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsa, sebebini belirlemek için test yaptırmak üzere onu veterinere götürmelisiniz. AKC’ye göre, köpeğinizin insan kepeğine (veya diğer çevresel alerjenlere) alerjisi olabileceğini gösteren işaretler şunlardır:

Köpeklerde alerji belirtileri

  • Özellikle kasıklarının, anüslerinin, gözlerinin, kulaklarının, patilerinin ve koltuk altlarının çevresini tırmalamak ve yalamak.
  • Nemli, huysuz veya çıplak cilt lekeleri.
  • Burun akıntısı ve/veya hapşırma.
  • Sulu gözler.
  • kurdeşen
  • İshal.

Veterineriniz, köpeğinizin insan kepeğine alerjisi olduğunu belirlediyse, alerjilerini tedavi etmenin en uygun yolları hakkında sizinle de konuşacaktır. Köpeğinizin alerjik tepkisinin tipine ve ciddiyetine bağlı olarak, veteriner, alerji iğneleri gibi uzun süreli tedaviler veya cildini yatıştırmak için antihistaminik veya kortizonlu krem ​​gibi kısa süreli tedaviler önerebilir.

Köpeğinizin kepeğinize (ve diğer alerjenlere) maruz kalmasını azaltmak için evde yapabileceğiniz şeyler de vardır:

  • Evinizi mümkün olduğunca süpürün.
  • Yıkanabilir kilimlere geçmek ve sistematik olarak yıkamak.
  • Yatak odanızda HEPA filtreli bir hava temizleyici kullanmak.
  • Köpeğinizin kesinlikle yatağınızda uyuması gerekiyorsa, nevresimlerinizi ve çarşaflarınızı sık sık değiştirin ve yıkayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu