Haber

FETÖ’nün futbolda şike soruşturmasında kumpas davası yeniden görülmeye devam etti

FETÖ’nün “futbolda şike” soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla 88 sanığın yargılandığı dava, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin bozma kararı vermesinin ardından yeniden görülmeye devam etti.

Diğer suçlardan tutuklu olan bazı sanıklar, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Duruşmada müdahil F.Bahçe Kulübü ve Aziz Yıldırım’ın avukatları ile bazı sanıkların avukatları da hazır bulundu.

Duruşmada, F.Bahçe Kulübü avukatları ve müştekiler, ulaşılamayan sanıklar hakkında tutuklama kararı talep etti.

Sanık sanık Nazmi Ardıç, davadaki komplo iddialarının gizli tanıkla gündeme getirildiğini iddia ederek şunları söyledi:

“Fenerbahçe Spor Kulübü, 20 milyondan fazla, 25 milyona yakın taraftarı olan bir kulüp. İnsanlar bu kulübe gönül vermiş ve artık bir aidiyet duygusu oluşmuş. Bu aidiyet duygusuyla ‘komplo’ algısı üretilmiş. Bununla birlikte FETÖ iddiaları ve kumpas iddiaları üretildi. Bu dava kendi içinde uydurmadır. “Beraatimi talep ediyorum.”

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Necmettin Karapınar, Halil Ardıç, Harun Birsel ve Abdullah Çelik hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Heyet, sanık Necati Keskin hakkında tutuklama kararı çıkararak duruşmayı 23 Mayıs’a erteledi.

davanın geçmişi

FETÖ’nün “futbolda şike” soruşturmasına kumpas kurduğu gerekçesiyle yürütülen soruşturma sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı.

İddianamede, “bir numaralı” sanık FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in 35 ila 85 yıl, kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın ise 35 ila 78 yıl hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. hapiste.

Eski Samanyolu Yayın Grubu Lideri Hidayet Karaca’ya 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası öngören iddianamede, eski milletvekili İlhan İşbilen ve işadamı Muammer İhsan Kalkavan’ın 35’ten 85 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, daha sonra İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Keyifli Ekizoğlu, İstanbul Organize Suçlar ve Çaba Şube Müdürü Nazmi Ardıç, kapatılan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Prof. Dr. Suat hakkında çeşitli sürelerle hapis cezaları isteniyor. Yıldırım, avukat Orhan Faziletli, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, avukat Cemalettin Keyifli ve diğer 95 sanık.

5 ayrı sanıklı belgeye ilişkin karar

Davanın açıldığı İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Temmuz 2020’deki duruşmada, firari sanıklar ile sadece “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılanan bazı sanıkların dosyalarını ayırarak sayıyı azalttı. Sanıkların sayısı 88’e yükseldi.

Karar, dosyaları ayrılan 5 sanık hakkında açılan davanın 30 Aralık 2020 tarihli duruşmasında açıklandı. Sadece “örgüt üyeliği” suçlamasıyla dosyaları ayrılan 5 sanıktan, Nazif Aktaş “FETÖ’ye yardım etmek” suçundan 3 yıl 9 ay, Orhan Erdemli ise aynı suçtan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Erdemli’nin cezasını etkin pişmanlık hükümleri gerekçesiyle 1 yıl 10 ay 15 güne indiren heyet, bu kişinin cezasının açıklanmasını da erteledi.

Komite, diğer sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Baransu ve Ali Çelik hakkında “FETÖ’ye üye olmak” suçundan açılan davayı mükerrer olduğu gerekçesiyle reddetti.

Dava 4 Haziran 2021’de karara bağlandı

Diğer sanıklar tarafından devam eden davada karar 4 Haziran 2021’de açıklandı ve kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’ya “haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçundan 76’şar yıl 6 ay hapis cezası verildi. “ve 166 kez “resmi belgede sahtecilik” suçundan 6 yıl 91 ceza. “İftira” suçundan 2’şer yıl olmak üzere 1292 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski polis memuru Lokman Yanık, “silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan 5 yıl, 91 “iftira” suçundan 1 yıl 8 ay, “resmi belgede sahtecilik” suçundan da 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. toplam 161 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dönemin İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Nazmi Ardıç, “haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçundan 70 kez 5 yıl 7 ay 15 gün, “haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçundan ise 4’er yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. ” ve “resmi belgelerde sahtecilik” suçundan 134 kez. Kabahatten dolayı 9 yıl 4 ay 15 gün, 13 adet “resmi belgede sahtecilik” suçundan 7 yıl 6 ay, 17 adet “iftira” suçundan 2 yıl, 69 adet suçundan ise 2 yıl 6 dönem. “iftira” sayılıyor. Şikayetçilere ve mağdurlara karşı tüm bu hatalarından dolayı 1971 yılında 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender, 76 “haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçundan 5 yıl, 155 “resmi belgede sahtecilik” suçundan 7 yıl 6 ay, 80 adet “iftira” suçundan 2 yıl 6 ay hapis. 1766 yıl 6 ay olmak üzere toplam 1766 ay, 12 kez de “iftira” suçundan 2’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Benzer suçlardan sanıklardan Muhammed Kaya 1381 yıl 6 ay, Ramazan Haktan Helvacı ise 1005 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Furkan Durmaz, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Durmaz bu suç ve diğer suçlardan toplam 302 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. mahkum edildi.

Komite, diğer sanıklardan 26’sına benzer suçlardan 5 yıldan 675 yıla kadar hapis cezası verirken, 15 sanığa ise sadece “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan hapis cezası verdi.

Mahkeme, yargılanan sanıklardan Ekrem Açıkel’in tüm suçlardan beraatına karar verdi. İlhan İşbilen de tüm suçlardan beraat ederken, mahkeme 9 sanık hakkında “beraat, karar veya cezaya gerek olmadığı”, 29 sanık hakkında da “beraat, karar veya cezaya gerek olmadığı” yönünde karar verdi.

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını bazı eksikliklerin olduğu gerekçesiyle bozdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu