Haber

Evcilleştirilmiş ayılar doğayı tehdit ediyor

Evcilleştirilmiş ayılar doğayı tehdit ediyor

İnsan kalıntılarıyla beslenen ayılar ekosistemi tehlikeye atıyor

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Hüseyin Cihan:

“Ayılar doğayı ve ormanı zenginleştirir”

– “Zorunluluktan şehre iniyorlar, aslında insanlar ayıların yaşam alanlarına girmişler”

BURSA – Son dönemde kente inen ayılar, ormanda yiyecek bulmakta güçlük çekiyor. İnsan atıklarıyla beslenmeye alışan ayılar, orman ekosistemini tehlikeye atıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Cihan, yaptığı açıklamada doğaya büyük katkılar sağlayan ayıların ekosistemin bir parçası olduğunu ileri sürerek; Ayıların kolay erişilebilen gıdalara alışması halinde bunun çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Türkiye’de son dönemde sıkça görülen ayıların şehre inen görüntüleri çok değerli bir sorunu da beraberinde getirdi. Yırtıcı omurgada yer alan ekosistemin bir parçası olan ayıların insan artıklarıyla beslenmeye alışması, doğadaki dengenin bozulma ihtimalini ortaya koyuyor. Doğal ortamlarında çoğunlukla bitki yiyen ayılar, yedikleri meyvelerin tohumlarını sindiremezler ve tohumları dışkı yoluyla doğaya ekerler. Bu durumda kendi yiyeceklerini üreten ayılar, son dönemde ormanlarda yaşanan bazı insan tahribatları nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanıyor, insan kalıntıları üzerinde hayatta kalmaya çalışıyor. Doğal besinlerle beslenemeyen ayılar, dışkı yoluyla tohum taşıyamaz ve ormanda yiyebilecekleri besini üretemez ve açlıktan ölürler. Ayıların yiyecek bulmak için ormanlarda uzun mesafeler kat ettiğini belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Cihan, ayıların zeki hayvanlar olduğunu ve insanların yaşadıkları bölgelerde kolay yiyecek bulmaya alışacağını ve bunun sonucunda doğadaki ekosistemin zarar görebileceğini belirtti.

Doğadaki ormanı zenginleştiriyorlar

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Hüseyin Cihan, “Ayıların doğaya karşı büyük bir misyonu var. Çok akıllı hayvanlardır, bağırsakları kısa olduğundan doğada yedikleri meyvelerin çekirdeklerini sindiremezler. Uzun mesafeler kat ederek tohumları toprağa bırakırlar. Dışkı yoluyla. Doğadaki ormanı şekillendiren ve zenginleştiren ayılardır. Yeşiller besinlerinin yüzde 90 ila 95’ini tüketir. “Kış uykusundan uyanan ayılar genellikle ot yerler. Diğer yiyecekleri ormandaki leştir. Leşleri daha kolay yiyebilirler. Bu durumda ormanlarımızı temizleyecekler” dedi.

Şehirlere mecburiyetten geliyorlar.

Cihan, ayıların doğal yaşam alanlarının birçok nedenden dolayı tahrip edildiğini, yiyecek bulamadıkları için şehre gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. “Ayılar yırtıcı hayvanlardır. Yabani hayvanlar ne olursa olsun evcilleştirilmemelidir. İnsanlar bir şekilde bulundukları bölgede bulundukları için doğal besinlerini bulamıyorlar. Ayı yavrularını beslemek veya beslemek için mutlaka bu riski göze alacaktır.” kendisi.”

İnsanlardan yiyecek talep etmeyi öğrendiler

İnsanlar tarafından beslenmeyi öğrenen ayıların bunu alışkanlık haline getirebileceğini belirten Cihan, “İnsanların özellikle yollarda yürürken ayılarla karşılaştıklarını ve daha sonra onlara yiyeceklerini verdiklerini duyuyoruz. Ayılar bunu öğrenmeye şartlandırılmıştır. İnsan muhtemelen kendini savunmak için yemeğini ayıya atar ama ayı bunu öğrenir: “Öğrendikten sonra her insan geçiş döneminde bunu talep edecektir. Böylece ayıların insanlara karşı isteksizliği azalmaya ve yok olmaya başlayacak. Doğalarında olmayan bir şekilde insana daha fazla yaklaşmaya başlayacaklar. Bu durumda yaban hayatını istikrarsızlaştırıyoruz” dedi.

Nüfusta artış var ancak nesli tükenmekte olan hayvanlar sınıfında

Cihan, Türkiye’deki ormanların şehirlerde daha yoğun olduğu algısının yanlış olduğunu belirterek, “Türkiye geneline baktığımızda bir artış var ama nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde yer alıyor. Dolayısıyla ormanların nüfusu da artıyor. Ayılar çoğalıyor ve bu nedenle insanların alanlarına girdiklerini düşünmeye gerek yok. Tam tersine biz onların alanıyız. “Onların alanları çok daha büyüktü, çok daha güzel kaidelerde yaşayabilirlerdi, ormanı zenginleştirdiler. Ancak yaşam alanlarını kısıtlamaya başladığımızda sayıları artmış gibi görünüyor” dedi.

“Ormanlar uzun vadede ormana dönüşebilir”

Ayıların yiyeceğe kolay ulaşmaya alışkın olduklarını ve bu nedenle insanların daha yaygın olduğu yerlere yaklaştıklarını söyleyen Cihan, bunun sonuçlarının ağır olabileceğine dikkat çekti. Cihan, yaptığı açıklamada, “Tarlalarını terk ediyorlar, iç bölgelerde yemeklerini takip etmiyorlar, ormanın yoğun olduğu bölgelerde kolay yemeğe alışıyorlar. İnsanlara daha çok yaklaşmaya başlıyorlar, kendi alanlarını terk ediyorlar.” Bu çok önemli bir sorun. Yedikleri meyvelerin çekirdeklerini ormana saçarak yiyeceklerini üretiyorlardı. “Bu tohumların insan yemeği yiyerek dağıtılması işlemi gerçekleşmeyecek. Yavaş yavaş ormandaki zenginliğin azaldığını görmeye başlayacağız. Zamanı geldiğinde bu davranışların devam etmesi halinde ormanın bile ormandan silineceğini öngörebiliriz. Abartı gibi gelebilir ama uzun vadede düşünebileceğimiz şeylerden biri bu.”

Acil eylem gerekli

Ayıların yiyeceğe kolay erişime alışmaması için alınabilecek önlemleri sıralayan Cihan, şöyle konuştu: “Ayılara karşı korumalı bir çöp konteyneri olmalı. Milli parklarda kullanılan çöp kutuları genellikle açıktır ve hayvanlar bu şekilde beslenmeye alışkındır. kola. Ayılara karşı üretilmiş çöp konteynerleri var. Ayı popülasyonunun olduğu bölgede insanların piknik yaptığı yerlerde bu konteynerlerin bulunması ve insanların eğitilmesi gerekiyor. Bu eğitim çalışmalarının bir an önce başlaması gerekiyor. Eğitim broşürleri Milli park gibi bölgelerde yetkili kişilerce oluşturularak vatandaşlara uyarılar yapılmalı, ayı popülasyonunun olduğu bölgelerde bulunmamalı, “Yiyeceklerini nasıl saklayacaklarını öğretmeleri lazım. Bu tür bilgilerin sağlanması çok değerlidir. İnsanlar eğitilmediği sürece bu sorunlar devam edecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu