Yaşam

“Aziz İstanbul” Sergisi Galata Rum Okulu’nda Açılıyor (24 Mayıs–12 Kasım 2023)

“Aziz İstanbul” standı, 24 Mayıs – 12 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında Galata Rum Okulu’nda ziyarete açık olacak. Küratörlüğünü Fani-Maria Tsigakou ve Hülya Bilgi’nin üstlendiği stantta Athanasios ve Marina Martinos’tan İstanbul referanslı fotoğraflar yer alıyor. Vakıf (AMMF) koleksiyonları ve Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarından kilise eserlerinden bir seçki. AMMF ve Vehbi Koç Vakfı’nın (VKV) yolları, AMMF’nin Galata Rum Okulu’nun onarımı için Koç Topluluğu şirketlerinden Ark İnşaat’ı seçmesiyle kesişir. Bina ve stant tamiri AMMF sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir.

Bu özel stant, restore edilen Galata Rum Okulu’nun açılışı şerefine düzenleniyor. Stantta AMMF koleksiyonlarından 18. ve 19. yüzyıl Avrupalı ​​ressamların yağlıboya ve sulu boya tabloları ile Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonundan İstanbul’daki atölyelerde kiliseler için üretilmiş gümüş ve sedef eserler yer alıyor. , sunuldu.

Tablolar, Avrupalı ​​ressamların İstanbul’a olan hayranlığını ortaya koyarken, gümüş ve sedef eserler, şehrin kendisinin olağanüstü eserler üreten bir sanatsal yaratıcılık kaynağı olduğunu açıkça göstermektedir. Avrupalı ​​sanatçıların eserleri 18. ve 19. yüzyılların muhteşem İstanbul’unun büyüleyici bir panoramasına hayat verirken, şehirdeki kiliseler için üretilen eserler şehrin kozmopolit karakterini yansıtıyor. Ortak teması “İstanbul” olan bu iki eser, döneminde Osmanlı İstanbul’unun ihtişamını, çok yönlülüğünü ve cazibesini izleyiciye yansıtıyor. Bu birliktelik, uluslararası kültür dünyasında prestijli bir konuma sahip olan İstanbul’un yerini daha da güçlendirmektedir.

Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgileri “Vehbi Koç Vakfı tarafından Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak ziyarete açılan Sadberk Hanım Müzesi, M.Ö. Müze, zaman zaman farklı temalar çerçevesinde düzenlediği stantlarla bu eserleri sanatseverlerle buluşturuyor. ‘Aziz İstanbul’ standında 18. ve 19. yüzyıllarda İstanbul’daki atölyelerde kiliseler için üretilen müzemizin koleksiyonuna ilişkin gümüş ve sedef eserler, ihtişamını, kozmopolit yapısını ve sanatsal yönünü yansıtıyor. Söz konusu dönemde Osmanlı İstanbul’unun tadı. Bu stant sayesinde ziyaretçiler söz konusu dönemde Osmanlı İstanbul’unun çok taraflılığını ve cazibesini bizzat deneyimleyecekler.”

Athanasios ve Marina Martinos Vakfı, restore edilen Galata Rum Okulu’nun açılışı şerefine düzenlenen standa, vakıf koleksiyonlarından İstanbul’u birebir yaşamış Avrupalı ​​ressamların resimlediği yağlı boya ve sulu boya tablolarla katkıda bulunuyor. vakıf sözcüsü Fani-Maria Tsigakou Sergiyle ilgili duygularını ise şöyle anlattı: “İstanbul’a gelen sanatçıların, gerçek hayattan sahneleri betimlerken ortaya koydukları bu eserler, o dönemin hatırasını da yaşatıyor. Avrupa resim geleneklerinin estetik çeşitliliği ve farklı yönleri hakkında bilgi veren koleksiyonumuzu Galata Rum Okulu’ndaki sergide sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Galata Rum İlkokulları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Meri Komorosano “Bugün bir rüya gerçek oluyor. 1909 yılında inşa edilen ve 1988 yılında öğrenci yetersizliği nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan ve 2012 yılında İstanbul Rum Cemaati’ne iade edilen okul binamız o günden bugüne birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Şimdi ise Rum kimliği ve kültürel mirası başta olmak üzere birçok farklı kültürel kimliği ve birikimi bünyesinde barındırarak tüm İstanbul’u kucaklayan bir kültür, sanat ve eğitim alanı olarak faaliyet göstermeyi hedefliyor. Athanasios ve Marina Martinos Vakfı’nın desteğiyle Mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından restore edilen binamız yeniden kapılarını açıyor. Bugün Marina ve Athanasios Martinos Vakfı ile Sadberk Hanım Müzesi işbirliğiyle düzenlenen Aziz İstanbul standına ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.

Resimler ve Panoramalar

AMMF koleksiyonlarından 34 eser arasında Amadeo Preziosi, Joseph Schranz, Michel-François Préault, Clara Barthold Mayer, Louis Lottier, Anton Ignaz Melling, Louis-François Cassas, Thomas Allom, Alfred-Marie-Joseph de Courville, Antoine-Laurent Castellan sergileniyor Konstantin Kapıdağlı gibi ressamların eserleri var. Stantta sergilenen eserlerin birden fazlası 19. yüzyılın başından son çeyreğine kadar İstanbul’da yaşayan zanaatkarlar tarafından üretildi. Ayrıca 17. yüzyıldan çok ender iki panorama, 18. yüzyıldan iki yağlı boya panorama ve 19. yüzyılın ortalarından gerçek çizimlere dayanan üç taş baskı bulunmaktadır.

Çoğunluğu elçilerin himayesinde İstanbul’a gelen sanatçıların oluşturduğu bu panoramalar, portreler ve gerçek hayattan sahneler bir dönemin hatırasını yaşatıyor. Ayrıca Avrupa fotoğraf geleneklerinin estetik çeşitliliği ve farklı yönleri hakkında bilgi verir. 19. yüzyılda Avrupalı ​​sanatçılar tarafından üretilen İstanbul’u tasvir eden eserlerin tanıklıkları, fotoğraf geleneklerinin seçiminde farklı yaklaşımları ortaya koymaktadır. Boğaziçi Ressamları’nın İstanbul fotoğrafları daha betimseldir ve çok fazla görsel bilgi içerir. Öte yandan, Oryantalist ve Romantik sanatçıların çalışmaları, izleyiciyi, sanatçının kendi vizyonunun masal şehri ve onun son derece çekici sahneleri üzerindeki etkisini paylaşmaya davet ediyor.

Gümüş ve Sedef Eserler

İstanbul kiliselerinde ayinlerde kullanılan gümüş ve sedef işçiliğinin zarif örnekleri ve dini eşyalar, sanatsal yaratıcılığın kaynağı olan İstanbul’un kendi eserleri arasında nadide bir yere sahiptir. Standda yer alan Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarından 25 dini eser, Osmanlı zanaatkarlarının ulaştığı zirveyi ve şehrin kozmopolit yapısını gözler önüne seriyor. Mükemmel işçiliği ve güçlü mistik içeriğiyle adeta ışıldayan sedef ve fildişi ile süslenmiş ahşap kutular, 18. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar İstanbul’daki atölyelerde üretildi. Ortada kilise ayinlerinde kullanılan dini eşyalar (paten, kalis, ekmek kutusu, gulabdan), dini törenlerde kullanılan çeşitli kaplar ve adak eşyaları yer almaktadır. Birçok tuğralı gümüş eserler, İstanbul’daki gümüş atölyelerinde çalışan farklı inançlara mensup ustalar tarafından, Osmanlı Hristiyan topluluklarının ihtiyaçları doğrultusunda, farklı kaynaklardan üsluplar sentezlenerek üretilmiştir.

sergi kitabı

AMMF sanat danışmanı Dr. Metinlerini Fani-Maria Tsigakou ve Sadberk Hanım Müze Müdürü Hülya Bilgi’nin kaleme aldığı kitap, Türkçe ve İngilizce olarak tek baskı olarak yayınlandı.

Ziyaret Bilgileri

Sergi Salı-Pazar günleri 10:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Adres:Kemeraltı Caddesi No: 49 Beyoğlu 34433 İstanbul, Türkiye

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-altunhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu