Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda ‘Gazze’ istifası: ‘Silah değil diplomasi’

ABD’deki üniversitelerde Gazze’ye destek eylemlerinin yayıldığı günlerde, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Washington yönetiminin Gazze’deki savaşa ilişkin politikasına tepkisini dile getirerek istifa etti. Bakanlığı Arapça sözcüsü Hala Rharrit, LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamayla istifa ettiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde de Rharrit’in 24 Nisan itibarıyla görev süresinin sona erdiği belirtildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, aynı zamanda Dubai Bölgesel Medya Merkezi Yardımcı Direktörü olan Hala Rharrit, bundan yaklaşık 20 yıl önce siyaset ve insan hakları yetkilisi olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bünyesine katılmıştı. Rharrit, LinkedIn hesabından yaptığı açıklamada, “Birleşik Devletler’in Gazze politikasına muhalefetle, 18 yıllık üstün hizmetin ardından Nisan 2024’te istifa ettim” ifadelerini kullandı.

Rharrit, LinkedIn hesabının ‘Hakkında’ kısmında paylaştığı söz konusu açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Silahlar değil diplomasi. Barış ve birlik için bir güç olun.”

‘BAKANLIĞIN BUNUN İÇİN KANALLARI VAR’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’ne, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, bakanlığın Arapça Dili Sözcüsü Hala Rharrit’in görevinden istifası soruldu. Sözcü, soruya verdiği yanıtta, bakanlık personelinin hükümet politikaları ile hemfikir olmadıkları durumlarda bakanlığın bu fikirlerin iletilebilmesi için kanallarının olduğunu söyledi.

Bundan yaklaşık bir ay önce ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Bürosu’ndan Annelle Sheline, Ekim 2023’te de Dışişleri Bakanlığı çalışanı Josh Paul, benzer endişe ve eleştirileri dile getirerek istifa ettiklerini açıklamıştı. Bu, ABD’nin Gazze ve İsrail politikası sebebiyle Dışişleri Bakanlığı’nda yaşanan en az üçüncü istifa olurken, ABD Eğitim Bakanlığı’nda çalışan üst düzey Filistinli-ABD’li yetkili Tariq Habash da ocak ayında görevi bırakmıştı.

Kasım ayında da ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Kalkınma Ajansı’ndan (USAID) 1000’i aşkın çalışan, açık bir mektup yazarak Gazze’de ‘derhal ateşkes’ çağrısı yapmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

haber-boyabat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu