Haber

60 Kişi Hayatını Kaybetti! Hacı Ömer Apartmanı’nın Tutuklu Müteahhidi Teyfik Tepebaşı Serbest Bırakıldı

60 kişinin hayatını kaybettiği Hacı Ömer Apartmanı’nın müteahhidi Tevfik Tepebaşı tahliye edildi. 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nin de müteahhitliğini yapan Tepebaşı, Ebrar Sitesi soruşturması nedeniyle tutuklu olmaya devam edecek.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depreminde çöken ve 60’tan fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği Hacı Ömer Apartmanı hakkında yapılan incelemede uzman, eksiklikleri tespit etmesine rağmen asıl sorumluyu bulamadı.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Arızaları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen ve 60 kişinin hayatını kaybettiği Hacı Ömer Apartmanı davasında Eylül 2023’te soruşturma savcısının değişmesinin ardından belge, hazırlanmak üzere Konya Teknik Üniversitesi’ne gönderildi. bir uzman raporu.

5 Ocak’ta dosyaya gelen bilirkişi raporunda birçok eksikliğin olduğu ve bu nedenle birçok bahisin değerlendirilemediği belirtilmesine rağmen sorumluların kusuru belirlendi.

Ekspertiz raporunda “Ana Arızalı” bulunmazken, Üretim Sorumlusu Yüklenici, Statik Proje Tasarımcısı, Statik Teknik Sorumlusu ve Belediye Proje Kontrol Birimi “Tali Arızalı” olarak listelendi.

Bilirkişi raporunda, dava dosyasında binaya ilişkin zemin etüt raporunun bulunmadığı ancak binanın yapım tarihine ilişkin zemin etüt raporu bulundurma zorunluluğunun bulunmadığı da kaydedildi.

Raporda bu bulgular şu şekilde ifade edildi:

“Dava dosyasında zemin etüt raporu bulunmadığından (inşaat sırasında zorunlu değildir) ve Hacı Ömer Apartmanı statik proje ve hesap dokümanlarında zemin özellikleri ve kat sınıfı belirtilmediğinden hangisinin hangisi olduğu belli değildir. İvme kayıt verileri binayı etkileyen deprem yükü açısından daha yakın sonuçlar verebilir.”

Bilirkişi raporundaki eksikliklerden biri de binaya iki kez yapılan olay yeri inceleme raporuna aitti. Raporda, olay yeri inceleme raporlarında “ölçüm yapılmadığı ve temel büyüklüğünün tespit edilemediği” belirtildi.

Davanın avukatlarından Naim Eminoğlu, bilirkişi raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eminoğlu, depremde çökme sonucu yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nin müteahhidi Tevfik Tepebaşı’nın, söz konusu bilirkişi raporunun ardından tahliye edildiğini öğrendiklerini belirtti.

‘Bilirkişi raporun sonunda kamu görevlileri de dahil olmak üzere binanın üretiminden sorumlu olan herkesin kusurlu olduğunu belirtti.’ Eminoğlu, bilirkişilerin kişiyi ‘birincil kusurlu’ ya da ‘ikincil kusurlu’ olarak tespit edemeyeceğini, söz konusu durumun hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Tevfik Tepebaşı’nın aynı zamanda 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nin müteahhidi olduğu ve bu soruşturma nedeniyle cezaevinden çıkamadığı öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu