Vergi, EY Türkiye Vergi Konferansı’nda masaya yatırıldı
Şirket açıklamasına nazaran, memleketler arası vergi, kontrol ve danışmanlık şirketi EY tarafından klâsik olarak düzenlenen Vergi Konferansı’nda, vergi alanındaki önemli gündem konuları, düzenlemeler ve uygulamalar EY liderlerinin ve farklı sektörlerden uzmanların katılımıyla tüm boyutları ile tartışıldı.
“Geleceği bugünden inşa etmek” temasıyla 23 Kasım’da fiziki, 24 Kasım’da ise çevrim içi olarak düzenlenen etkinlikte, iş dünyasından lider şirketlerin üst düzey yöneticileri ve EY Türkiye Vergi Bölümü profesyonelleri değerli görüşlerini paylaştı.
2 gün süren konferansta, teknolojinin vergi alanında etkin kullanımının önemi, dünyada ve Türkiye’de gündemde olan vergi düzenlemeleri, iklim değişikliğinin vergi üzerine tesirleri, teşebbüsçüler açısından vergi ve teşviklerin değeri üzere hususların da dahil olduğu birçok oturum düzenlendi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Ülke Lideri Metin Canoğulları, Türkiye’nin üretken, çalışkan, teşebbüsçü karakteri olan bir ülke olduğunu belirterek, “Gücümüz büyük ölçüde buradan geliyor. Enflasyon günümüzün en çok konuşulan bahislerinden biri. En gelişmiş ülkeler dahi yüksek enflasyonla karşı karşıya. Biz ise Türkiye olarak enflasyonla bir ortada yaşamaya alışığız. Bu ortamda, finansman ve nakit idaresi birçok şirketin en kıymetli mevzularından. Mali tabloların gerçek hazırlanması, yanlışsız sunulması ve vergilerin gerçek tablolar üzerinden verilmesi hayli değerli. Son devirde elde edilen karlara baktığımızda büyük kısmının, satışların düştüğü, arz mevcutken talebin yetersiz olduğu pandemi devrinde birikmiş stokların enflasyonist devirdeki satışından geldiğini görüyoruz. Mevcut şartlarda bu karların ne kadar sürdürülebilir olduğu sorusu ehemmiyet kazanıyor. Bu periyotta enflasyon muhasebesinin uygulanmasını gerektiren bütün koşulların mevcut olduğunu görüyoruz. Bu hususlarda şirketlerin önünü açacak siyasetlerin geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Dijital bir ortamda çalışıyor ve epeyce verimli sonuçlar alıyoruz”
Etkinlik kapsamında düzenlenen “C-Suite vergi gündemi” başlıklı oturumda Koç Holding Küme CFO’su Polat Şen, SAP Türkiye SEFA Bölgesi CFO’su Buluş Tüfekçi ve Sahibinden CFO’su Burcu Batı konuşmacı olarak yer aldı.
Oturumun moderatörlüğünü üstlenen EY Türkiye Vergi Kısmı Lideri Erkan Baykuş, EY Türkiye Vergi Kısmı olarak önceliklerinden birinin dijitalleşme konusu olduğunu söz etti.
Teknolojiden en güzel halde yararlanarak geliştirdikleri yazılımlarla vergi danışmanlığı başta olmak üzere vergi ile ilgili tüm alanlarda hizmet verdiklerini aktaran Baykuş, “İşlerin daha çabuk ve tesirli yapılmasını sağlayacak tahliller geliştiriyor, datayı aktif bir formda kullanan yapay zeka temelli tahliller sunuyoruz. Büsbütün dijital bir ortamda çalışıyor ve epey verimli sonuçlar alıyoruz.
Mevcut beyannameler, e-defterler, faturalardan oluşan büyük datalar üzerinde farklı algoritmalar çalıştırarak tahliller yapıyor, yıllardır süregelen deneyimlerimizi de katarak yapay zeka aracılığıyla geleceğe yönelik projeksiyonlar hazırlıyor ve tahliller sunuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Baykuş, EY Vergi Konferansı 2022’ye yoğun katılım olduğunu belirterek, konferans kapsamında, dünyada ve Türkiye’de olan gelişmeleri, geleceğe yönelik beklentileri, iş yapış biçimlerinin buna nazaran nasıl evrilmesi gerektiğini hem konuk konuşmacıların hem de EY takımlarının ele aldığını bildirdi.
Kovid-19 periyodunda iş yapış hallerinin, çalışanların profillerinin, alışkanlıkların çok değiştiğine işaret eden Baykuş, “İster istemez firmaların bu yeni düzene uyması gerekiyor. Vergi konusunda da birçok yenilik oldu. Bugünden hazırlık yapmazsak gelecek geldiği zaman firmaların geç kalma ihtimali var.” yorumunu yaptı.
Baykuş, konferans kapsamında bir rapor hazırlayacaklarını da aktardı.
“Gelişmekte olan ülkelerin vergi rekabetini çok daha yoğun şekilde sürdürdüğünü görüyoruz”
Etkinliğin “Verginin geleceği, geleceğin vergisi” başlıklı oturumunun moderatörlüğünü ise EY Türkiye Vergi Kısmı Şirket Ortağı Feridun Güngör üstlendi. Oturuma, EY Türkiye Vergi Kısmı Şirket Ortağı ve Teşebbüsçü Bayan Önderler Programı Başkanı Müge Tan Belviso, EY Türkiye Vergi ve Hukuk Kısmı Şirket Ortağı Av. Ahmet Sağlı, EY Türkiye Vergi Kısmı Şirket Ortağı Abdulkadir Kahraman ve EY Türkiye Vergi Kısmı Şirket Ortağı ve CESA Vergi Kalite Başkanı Ersin Fazilet konuşmacı olarak katıldı.
EY Türkiye Vergi Kısmı Şirket Ortağı Feridun Güngör, son yıllarda verginin milletlerarası boyutunun büyük bir kıymet kazanmış durumda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Daha evvel genelde ikili taraflar ortasında gördüğümüz memleketler arası iş birliklerini artık çok daha geniş kapsamlı ve çok taraflı olarak görmeye başladık. Vergi alanında OECD üzere kuruluşların da katıldığı çok değerli çalışmalar yürütülüyor. Globalleşen dünyada vergi de globalleşiyor ve çok uluslu şirketlerin yanı sıra bu şirketlerle ilgili herkes bu durumdan değerli ölçüde etkileniyor. Dünyada vergi rekabeti de değerli ölçüde değişti. Günümüzde bilhassa gelişmekte olan ülkelerin vergi rekabetini çok daha ağır bir halde sürdürdüğünü görüyoruz.
Teşvik sistemleri çok daha cömert. Vergi avantajı nedeniyle bir ülkede var olan bir şirket bu avantaj ortadan kalktığında o kadar da istekli olmayacak. Bunun sonucu olarak, çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları alanlarda ve dünyanın dört bir yanına yayılan kompleks tertip yapılarında kimi değişikliklere gittiklerini görebiliriz.”
Ayrıca, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, “2023’e bakarken dünya konjonktürü ve Türkiye ekonomisi” başlıklı oturumda görüşlerini katılımcılarla paylaştı.
EY Vergi Konferansı’nın ikinci günü birçok kesimden üst seviye yöneticinin ve EY profesyonellerinin iştirakiyle, farklı mevzuların kapsamlı formda ele alındığı çevrim içi panellerle tüm gün devam etti.
EY Vergi Konferansı gelecek yıllarda da düzenlenmeye devam edecek.